hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, April 02, 2016

Broodjes rat in polder Jannezand

 
Zijn ze niet schattig, de broodjes rat?

 
De opening van de Hankse griendkeet, ook wel rattenkeet genoemd, in polder Jannezand werd zaterdagmiddag vrolijk opgeluisterd door ratten. Zo konden bezoekers zelfs een broodje rat proeven.In de rattenkeet zelf kunnen bezoekers luisteren naar vier verhalen via de app Izi travel, verhalen over het bijzondere hondje, dat een weekendje logeren in de keet met de dood moest bekopen. Opgegeten door de ratten! De andere verhalen gaan over lawaaisaus, grienduilen en asperientjes.

Maar ook zonder verhalen is een bezoek aan de keet meer dan de moeite waard. Bijvoorbeeld door de Baken tot Baken kaart, waarop veel bijzondere toeristische trekpleisters zijn gemarkeerd. De keet is eigendom van Waterschap Rivierenland en tijdens de dijkverzwaring verplaatst. Nu is de keet met een trap goed bereikbaar vanaf de Steurgatdijk, waar een fietspad van Werkendam naar Hank is aangelegd. 

Bij het behoud van de keet ben ik een aantal jaren geleden al betrokken geraakt toen gesproken werd over de ruimtelijke kwaliteit van de dijkverzwaring van de Steurgatdijk. In enkele ontwerpsessies werd het gebied bekeken en ook de toekomst van de griendkeet besproken. Toen werd ook het idee geopperd de keet te verplaatsen naar Pontje Steur; niet de oorspronkelijke plek, maar nog wel in de Oostwaard. De Archiefkring Hank en inwoners van Hank protesteerden echter tegen dat plan, zodat toch besloten is de keet te behouden, maar wel een stukje te verplaatsen.