hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, March 23, 2016

Bijpass van de Waal bij Munnikenland

Boven het gebied in november 2014 en onder bij hoog water in februari 2016



In de Buitenpolderfolder over de voortgang van het project Munnikenland stonden vandaag twee mooie foto's. Een uit november 2014 en een van februari 2016 toen voor de allereerste keer het gebied volstroomde door de waterstand van 2.50 + NAP bij Vuren. Om het water weer uit de polder te krijgen is het water richting zowel het (gehandhaafde) gemaal als het (nieuwe) in- en uitlaatwerk gepompt en gespuid in de Afgedamde Maas. Het nieuw aangelegde in- en uitlaatwerk heeft als functie het water vanuit de polder af te kunnen voeren. In het in- en uitlaatwerk zijn deuren aangebracht, zodat deze wanneer van toepassing gesloten kunnen worden. Het in- en uitlaatwerk is aangebracht in de Maaskade, ongeveer 400 meter voor het parkeerterrein van Slot Loevestein.

Het overstromen van de geul is toch wel een mijlpaal voor dit project. Mijn eerste kennismaking met dit project was in november 2008 in aanloop naar de Waterschapsverkiezingen. In Huis Brakel werd op 11 november uitleg gegeven aan bewoners door heemraad Gerard van Herwaarden. Toen konden ook nog ideeen gespuid worden voor het plan. Genoemde werden een tribunedijk (aanbrengen landschappelijk profiel in Wakkere dijk?), het ombouwen van de silo's tot een hip evenemententerrein met bv. uitkijktoren of de aanleg van een mini Nieuwe Hollandse Waterlinie.Van die laatste twee ideeen heb ik nooit meer iets gehoord.