hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 22, 2016

Green deal van Waterschap Rivierenland

Botenoverzet in Uppel met zonne-energie?
Het laden van de https://energiekaart.uvw.nl/ verliep bij mij niet vlekkeloos, zodat ik niet echt goed kon zien welke projecten uit de regio Rivierenland op de kaart zijn te vinden. Aangaande duurzame energie herinner ik me vooral de eindeloze discussie over het al dan niet plaatsen van een windmolen op een waterzuivering. Maar de zonnepanelen op de het dak van ons waterschapskantoor tonen aan dat serieus werk gemaakt wordt van meer duurzaamheid. Bij het ondertekenen van de Green Deal vertelde minister Melanie Schultz van Haegen nog dat ze trots is dat de waterschappen als enige overheden hun eigen energie opwekken. Met de Green Deal moet nog meer energie duurzaam opgewekt worden. In 2020 moet 40 procent van de energie door de waterschappen zelf opgewekt worden. Zouden wij dat halen?

Waterschappen zetten nog meer in op duurzame energieopwekking zoals biogas, windenergie, zonne-energie en waterkracht, en streven ernaar binnen afzienbare tijd energieneutraal te worden. Dat staat in de Green Deal Energie, die de waterschappen en de STOWA op 21 maart met het Rijk hebben getekend. Als geen ander ondervinden de waterschappen in hun dagelijkse werk de gevolgen van de klimaatverandering. In navolging van de afspraken van het Klimaatakkoord Parijs zetten de waterschappen alle zeilen bij en streven ernaar om als eerste overheid energieneutraal te worden.

 https://www.uvw.nl/waterschappen-en-het-rijk-ondertekenen-green-deal-energie/