hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, May 04, 2016

Bunkeren in de Linie


Soldaten in de Eerste Wereldoorlog bij  het soephuis in Werkendam


Het vijfde Liniepadfestival met als thema ‘Bunkeren in de Linie’ wordt gehouden op zondag 18 september op het Liniepad langs de Zevenbansche boezem. Uitvalsbasis is het oude gemaaltje bij de Uitwijkse molen. Soldatenhapjes, streekproducten, oorlogscake, rats, kuch en bonen worden geserveerd tijdens het Liniepadfestival dat begint met een vroege vogels ontbijt en een zondagochtend concert met brunch. Uiteraard zijn ook de molens te bezoeken tijdens het Liniepadfestival en mag muziek niet ontbreken tijdens het festival.

In de historie van de Waterlinie zijn talrijke verhalen terug te vinden rond voedsel. Zo had Werkendam in de Eerste Wereldoorlog zijn soephuis en oefenden soldaten ter verdrijving van de verveling met appeltjes als kanonskogels. Maar ook werd voedsel gestolen vanwege de schaarste in die oorlogsjaren. Bij de mobilisatie in de Tweede Wereldoorlog klaagden soldaten over vette worst die ze kregen voorgeschoteld op de forten. In beide oorlogen ging het voedsel op de bon.

In 2017 wordt het Liniepadfestival in het voorjaar gehouden met een vijfdaagse veldtocht vanaf slot Loevestein langs de forten in de regio.