hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, April 24, 2016

Rijksmonument in vijftien jaar tijd geheel ingestort

2010

2014

2016

In vijftien jaar tijd is de boerenschuur op Hoge Polderweg 3 van Cor Groeneveld geheel ingestort. In 2001 werd de schuur aangewezen tot Rijksmonument, de schuur werd in 1906 gebouwd. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal economische ontwikkeling van de landbouw in het gebied rond de Biesbosch en als voorbeeld van typologische ontwikkeling van de vrijstaande boerenschuur. Architectuurhistorisch is de schuur van belang vanwege de imposante vorm en toegepaste houconstructie van het gebint. De schuur heeft ensemblewaarden vanwege de onderlinge functionele relatie met de aan de achterzijde gelegen boerderij en de markante, geisoleerde ligging van de objecten aan de Bakkerskil. De schuur is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde, grote geisoleerde objecten in deze regio.

De Monumentencommissie van de gemeente Werkendam behandelde op 4 september 2014 al een rapport van de bouwinspecteur omdat de oude landbouwschuur (Rijksmonument) was gedeeltelijk ingestort en is zonder vergunning nu nagenoeg geheel afgebroken. De commissie is van mening dat hiertegen opgetreden moet worden. Helaas heeft dat niet mogen baten, thans is de schuur nog verder ingestort.

http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/php/monument_pdf.php?OBJnr=1012648