hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 01, 2016

Nog tekort aan waterberging in Aalburg




Kromme Nolkering in Wijk en Aalburg

 In zes gemeenten in het gebied van Waterschap Rivierenland ligt de aanleg van waterberging zoals is vastgelegd in de waterplannen niet op schema. Het gaat om Aalburg, Giessenlanden, Geldermalsen, Maasdriel, Neerijnen en Sliedrecht. Zeker gezien de klimaatveranderingen en toename van piekbuien is haast geboden, de waterberging moet in 2018 gereed zijn. Ook de gemeente Woudrichem loopt achter in de planning, maar de verwachting is dat door nieuwe afspraken, mede naar aanleidingen van extreme wateroverlast in 2014 en 2015, de uitvoering versneld wordt uitgevoerd en voor 2018 klaar kan zijn. Waterschap Rivierenland voert extra bestuurlijk overleg met gemeenten die achterblijven.

Maar wat als de gemeenten toch geen vaart maken met de waterberging, kan Waterschap Rivierenland dit dan afdwingen? Gemeenten hebben echter wel een zorgplicht vanuit de Waterwet, net zoals het waterschap. Indien gemeenten vervolgens aansprakelijk gesteld worden voor schade, moeten ze aantonen dat ze voldoende inspanningen hebben verricht.

Tijdens bespreking in het AB over de stand van zaken rond de uitvoering van de waterplannen werd door Bas de Peuter de link gelegd tussen het niet op orde hebben van de waterplannen in die gemeenten en de wateroverlast. Daar moeten we uiteraard extra alert op zijn, maar van de zes gemeenten die achterblijven bij waterberging staan niet de vier gemeenten die met extreme regen te kampen kregen in augustus 2015; dat waren namelijk Werkendam, Woudrichem, Hardinxveld-Giessendam en Lingewaal.