hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 20, 2016

Meer waterbewustzijn door Kinderdijk?

Het nieuwe bezoekerscentrum bij Kinderdijk

De ombouw van een deel van het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk tot een ontvangstruimte voor bezoekers kan bijdragen aan meer waterbewustzijn. Vrijdagmiddag werd in het gemaal uitleg gegeven over de plannen rond Kinderdijk. Het Werelderfgoed wordt beheerd door het SWEK en zij laten voor een bedrag van 6,7 miljoen een nieuw bezoekerscentrum bouwen inclusief een nieuwe routing, brug en parkeergelegenheid. Daarbij worden de bezoekers gescheiden van die delen in het gebied die het waterschap nodig heeft voor het waterbeheer in het gebied. Naast het J.U. Smitgemaal gaat het om het Gerrit Kok gemaal. Het SWEK wil met haar plannen de bezoekers aan het Werelderfgoed nog beter ontvangen en zo bijdragen aan de instandhouding van de molens. Juist aan de Kinderdijk kan het verhaal verteld worden van Nederland verteld worden. Hoe de Hollanders al eeuwen vechten tegen het water. Eerst door de molens en anno 2016 door het J.U. Smitgemaal dat het water vanuit de boezems naar de Lek pompt. 

Ook het J.U. Smitgemaal kan ingepast worden in de plannen van het SWEK. Een deel van het gemaal kan als bezoekersruimte worden ingericht voor groepen. Architectenbureau M&DB maakte een voorstudie, hetzelfde bureau ontwierp ook het nieuwe bezoekerscentrum voor Kinderdijk. Op de begane grond een experience ruimte, waar het verhaal van het waterbeheer kan worden beleefd. Op de tweede etage kan de ruimte als panoramazaal met uitzicht op het molens worden ingericht. Naast inrichting van een deel van het gemaal tot ontvangstruimte voor bezoekers, moet het gemaal ook worden gerenoveerd. Zowel de dieselmotoren zouden vervangen kunnen worden, als bouwkundig zijn aanpassingen nodig. De kosten hiervoor zijn 3,5 miljoen euro en deze zijn in de voorjaarsnota opgenomen. De kosten voor inrichting tot ontvangstruimte zijn geraamd op 1,5 miljoen euro. En daar mag het AB zich overbuigen, nog dit jaar moet daarover een besluit vallen.