hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 30, 2016

Atelier Varik

Deze ochtend vond in Atelier Varik een bijeenkomst plaats over de MIRT verkenning Varik-Heesselt. In de verkenning wordt onderzocht hoe de waterveiligheid in het dit deel van het rivierengebied het best kan worden bereikt. Door de aanleg van een geul of door alleen dijkversterking. Het was goed om  nogmaals te horen dat deze MIRT verkennng beide opties verkent, ook in samenwerking met Waterschap Rivierenland. Tijdens de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de actiegroep Waalzinnig. Zij zetten vooral vraagtekens bij de gehanteerde norm van 18.000 kuub bij Lobith. Een van de sprekers sprak over de Lobith Logica.
Atelier Varik is gevestigd in een leegstaande supermarkt in het dorp

Die discussie rond de maatgevende afvoer werd ook bij de Noordwaard wel gevoerd door bewoners. Maar terecht werd opgemerkt dat bestuurders niet kunnen wachten op uitputtend wetenschappelijk onderzoek of die norm nu wel of niet realistisch is. Een andere bewoner liet weten het hoogwater in 1993 en 1995 te hebben meegemaakt met een maatgevende afvoer van 12.600 kuub en dat vond hij al meer dan genoeg water. Overigens werd terecht opgemerkt dat dijken ook bij minder dan 18.000 kuub problemen kunnen geven, zoals piping of afschuiven van de dijk. De MIRT verkenning moet over twee jaar klaar zijn.