hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, June 03, 2016

Wat mag wateroverlast ons kosten?

Ondergelopen polder bij Uppel in juli 2014

Juist op een dag dat Nederland de naweeën ondervindt van een week met extreme regenval, togen de boeren uit Altena naar Tiel om hun bezwaren tegen de invoering van de zomerschouw in de regio  nog wat extra kracht bij te zetten. Maar wat mag wateroverlast ons kosten? Als de landerijen vol water lopen, wijzen de boeren naar het Waterschap. Als het Waterschap vervolgens maatregelen neemt, geven de boeren niet thuis. Want als het geld gaat kosten, dan toch maar liever niet. Wonder boven wonder bleef Altena ondanks de extreme regen elders in het land deze keer redelijk buiten schot, maar wat als ook hier alles weer was ondergelopen? 

In de brief van ZLTO werd vooral een pleidooi gehouden om in de zomerschouw differentiatie aan te brengen in de verschillende gebieden. Vooral de akkerbouw gebieden in de Oostwaard kunnen veel baat hebben bij de zomerschouw. (Overigens houdt niemand hen tegen om dat gewoon zelf op te pakken). Maar veehouders en fruittelers elders in de regio, hebben minder profijt van de maatregel. Toch blijft het allergrootste probleem in de Oostwaard de te grote, bolle akkers, nog een gevolg van de herinrichting van het gebied bij de ruilverkaveling. Meer watergangen graven en zo meer waterberging is het blijft de meest effectieve maatregel tegen de wateroverlast. Maar ook dat kost geld. Zijn we terug bij de begin vraag, wat mag wateroverlast ons kosten?