hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 21, 2016

Wereldvismigratiedag





Vispassage tussen de Gantel en de Alm bij de Rabobank in Almkerk


Vandaag was het Wereldvismigratiedag. Een dag om aandacht te vragen voor de migratie van vissen en de obstakels die zij tegen kunnen komen, zoals sluizen en stuwen. In het Land van Heusden en Altena wordt de vismigratie bevordert door de aanleg van vispassages in de Alm (bij de Rabobank), in de kanalen in Altena zoals in de Gantel bij Sleeuwijk en in de voormalige Biesboschkreken. In het gehele gebied van Waterschap Rivierenland zijn tot 2015 in totaal op 24 plaatsen vistrappen/passages aangelegd. Tot 2027 moet het aantal uitgebreid worden tot 35 plaatsen.

Tot 2027 worden ook in Altena maatregelen voorgesteld om de vismigratie nog verder te stimuleren. In het gebied Alm en Biesbosch is de visroute van Hollandsch Diep / Amer / Bergse Maas; via kreekrestanten naar Alm en naar de Merwede via het gemaal Altena. Op drie locaties verbinden zij Bakkerskil, Oostkil, Bleke Kil met rijkswater. Het verbinden van de kreken met de Alm via de Gantel op twee plaatsen wordt al uitgevoerd. Tot slot moet de Bakkerskil via de Gantel met rijkswater worden verbonden via gemaal Altena.


Bij de Gantel in Sleeuwijk is al een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de vistrap. De resultaten van het onderzoek zijn zeer positief: hoge aantallen vis, alle te verwachten soorten en alle lengteklassen (oplopend tot 1 meter). 

http://nieuwsbladaltena.nl/nieuws/285-vissen-springen-van-gantel-naar-alm-1.5402442