hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 16, 2016

Vispassage in Hank

De vispassage in de Vierbanse Gantel

 De vispassage bij de Vierbanse Sluis aan de Buitendijk in Hank werd donderdag officieel opgeleverd. Mooi bij de oplevering te horen hoe buurtbewoners bereid waren mee te werken aan de aanleg. Zo verleende Gerrit Oldenburg toestemming tot overpad voor het onderhoud van de vispassage en ook de familie Meijer uit Dongen bleek bereid een stukje grond beschikbaar te stellen voor de aanleg. Zonder uitzondering waren ze content met de uitvoering en de contacten met Waterschap Rivierenland. Op het perceel van Oldenburg ligt overigens ook al een paddenpoel.



Het water stroomt weer in de Vierbanse Gantel



Een eeuwenoude waterafvoer vanaf de Kornsedijk tussen Dussen en Almkerk naar het westen naar de Biesbosch is door de vispassage weer in ere hersteld. De sluis werd weer open gegraven en inmiddels stroomt het water weer en kunnen vissen tegen de stroom in naar de Gantel zwemmen. Tijdens de uitvoering van het werk werd nog wel asbest gevonden en moest het peil nog een keer aangepast worden omdat anders de Gantel dreigde leeg te lopen. Bij de Vierbanse Sluis waren al eerder plannen, maar daarin was sprake van een kanoroute. Door de aanleg van de vispassage, zal die kanoroute niet meer worden aangelegd..