hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, September 01, 2016

Foto tentoonstelling Forten van Boven

Foto expositie op Fort Altena



Op Fort Altena is de fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ te zien. Eerder was de tentoonstelling te zien op Fort bij Vechten in Bunnik. Op grote doeken zijn luchtfoto’s van alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tentoongesteld. Maar de tentoonstelling laat ook een luchtfoto zien van de inlaatsluis bij Woudrichem. De fototentoonstelling is opgezet vanwege de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Werelderfgoed.


De beleving van onze omgeving vanaf de grond verschilt volkomen met een blik vanuit de lucht. Het verrassende perspectief op Nederland van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. De verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Vanuit een vliegtuig zie je hun bijzondere vormen en hun strategische ligging.

Fort Bakkerskil van boven

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam ontving twintig jaar geleden het predicaat UNESCO Werelderfgoed en viert in 2016 feest. De stelling mag zich meten met imposant erfgoed zoals de Chinese Muur en de piramides van Gizeh.

De NHW is ook genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoed status als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Als alles goed gaat komen beide linies in 2019 als een geheel op deze prestigieuze lijst. Fortenringen rond steden komen meer voor in de wereld, maar door de rol van water in het systeem zijn de waterlinies in Nederland enig in hun soort. Ze vormen een groots monument van water ingenieurschap en Hollandse vindingrijkheid.