hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, December 01, 2016

Maak Genderen klimaatbestendig (2)

De oude school in Genderen

In alle nieuwbouwprojecten worden nu wel bassins en opvangsloten gerealiseerd, zoals nu al is in Kerkverreweide en Polderzicht in Wijk en Aalburg, Zuidrand in Eethen, Postweide Woudrichem, ook de Ruiterhof  in Genderen is een goed voorbeeld. Evenals in Werkendam bij het gemeentehuis en bij de voormalige Kwinter en de Sportlaan in Almkerk en bij de Notenhof in Andel. In het nieuwe plan Brede School Giessen-Rijswijk staat 2300 kub meter gepland met een diepte van 1.50 m. Ik las ook dat ze in Hardinxveld-Giessendam met medewerking van waterschap Rivierenland drie waterbergingen gaan graven van elk 3000 kub. meter om wateroverlast tegen te gaan. 

In een voorlichtings-bijeenkomst in Dussen op 1 febr. jl. in de Koppelpaarden zijn er met het plaatselijke ZLTO en waterschap Rivierenland verschillende maatregelen afgesproken, zoals baggeren en extra maaien van de afwateringskanalen. Daar is ook door Dijkgraaf Bleker van waterschap Rivierenland geopperd om met de drie gemeente’s in het Land van Heusden en Altena te gaan praten om meer waterberging (buffers) in te dorpen te gaan graven, om het regenwater tijdens hoosbuien een paar dagen op te vangen en het daarna, als het waterpeil is gedaald, naar de gemalen te sturen. Een mooie uitspraak van dijkgraaf Bleker daar was : je gooit het overtollige water toch niet over de schutting naar de buren. Het waterschap wil samen met de gemeente’s de kosten dragen, en heeft er 2 miljoen euro voor uitgetrokken voor het Land van Heusden en Altena. Voor de gemeente Woudrichem zijn al afspraken gemaakt, die totaal 2.1 miljoen euro gaan kosten, waarvan het waterschap 0.8 miljoen euro toegezegd heeft. De buffers zouden dan in of bij de kernen gerealiseerd kunnen worden.