hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, November 25, 2016

Installatie van nieuwe Rekenkamer


Voorzitter W. van de Giessen van de Rekenkamercommissie aan het woord



Een jaar geleden besloot het bestuur van Waterschap Rivierenland tot het instellen van een rekenkamercommissie. Tijdens de AB vergadering van vandaag werden de leden geinstalleerd. Namens het bestuur hebben zitting Henk van 't Pad (PvdA) en Peter van den Bosch (VVD). Als externe leden zijn geinstalleerd als voorzitter mr. W. van de Giessen uit Acquoy, B.W.P. van der Helm MSc uit Hilverseum en drs. B. Hogemans uit Wijchen. De Rekenkamercommissie gaat ook voor Stichtse Rjinlanden aan de slag, met uitzondering van de AB leden uiteraard. 
In 2006 (?) was Waterschap Rivierenland een van de eerste waterschappen die overging tot het instellen van een rekenkamer, maar deze werd 15 april 2011 door Waterschap Rivierenland weer afgeschaft. Overigens met in 2011 slechts een nipte meerderheid van 15 voor afschaffing en 13 tegen. Tegen de afschaffing stemden LRR, CU/SGP, PvdA, Water Natuurlijk en Fre Vorselmans. Voor de afschaffing waren VVD, Algemene Waterschapspartij, CDA, Jan Hak (bosschap), Huiseigenaren en ongebouwd en bedrijven. Overigens weet ik even niet meer precies hoe een jaar geleden is gestemd, maar in elk geval was een meerderheid voor. De rekenkamercommissie krijgt een budget van 70.000 euro. Op 29 april werd het reglement voor de rekenkamercommissie vastgesteld.

Een goede zaak dat we weer een rekenkamercommissie krijgen, het is een onafhankelijk instrument van het Algemeen Bestuur om in te zetten voor haar controlerende taak.