hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, January 11, 2017

Werkendam belooft beterschap bij behoud keermuurtjes

Het gesloopte muurtje in het Noordelijk deel, waar het juist meer herkenbaar is.

Op 5 december stelde raadslid Chris Alderliesten vragen over de sloop van muraltmuurtjes in Hank; hiervoor zou nog geen vergunning zijn afgegeven. Zoals ik reeds eerder schreef zijn de muurtjes op grond van de erfgoedverordening niet aangewezen als gemeentelijk monument of gemeentelijk cultuurhistorisch waardevol object. De gemeente Werkendam beroept zich daarbij op de criteria die zij 1 november 2011 heeft opgesteld. Toch erkent de gemeente dat de muurtjes wel cultuurhistorische waarde hebben, zo schrijft zij in haar antwoord. Ruimtelijke elementen die niet zijn aangewezen op grond van de erfgoedverordening, kunnen wel in het bestemmingsplan bepalingen worden opgenomen zodat een omgevingsvergunning verplicht is voor het wijzigen of slopen van het erfgoed. Dit geldt ook voor de muraltmuurtjes.

De muren aan de Buitendijk in Hank hebben enige cultuurhistorische waarde (het is kenmerkend voor het denken over dijkversterking in de eerste helft van de 20e eeuw) en enige zeldzaamheid (landelijk zijn al veel muraltmuren gesloopt). De herkenbaarheid van de muren is in Hank, ons inziens slecht, omdat het deze al op veel plekken doorbroken is. Ook vallen nog aanwezige muurgedeeltes weg tegen de aanwezige bebouwing. Verder noordelijk langs de Buitendijk, waar geen bebouwing aanwezig is, is de muur over grote lengte niet doorbroken en daarmee wel beter herkenbaar als waterkerend object.

Door de twee casussen aan de Buitendijk is de alertheid op de muraltmuurtjes toegenomen en wordt in voorkomende gevallen scherper gelet op het volgen van de juiste procedure. Overigens zal via de nieuwe Omgevingswet nog nadrukkelijker sprake zijn van een integrale visie op onze leefomgeving. Er is altijd een spanningsveld tussen maatschappelijke ontwikkelingen en wat we willen beschermen.