hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, June 02, 2017

Waterliniefietsrouteapp



De drie waterschappen (Stichtse Rijnlanden; Amstel, Gooi en Vecht en Waterschap Rivierenland) in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Waterliniemuseum en de Fietsersbond lanceren vrijdag 7 juli de Waterliniefietsrouteapp in Fort bij Vechten in Bunnik. Zelf heb ik vorige zomer een keer met twee mensen van Waterschap Rivierenland bijzondere plekjes op de kaart gezocht voor de routes in de waterlinie app. Dus ben heel benieuwd wat het geworden is.

De Waterliniefietsrouteapp voert langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijgen fietsers een beeld van de werking van het watersysteem, dat zorgde voor het onder water zetten (inunderen) van land. Fietsend langs dijken, sluizen, wielen en waterbergingen beleef je de geschiedenis én krijg je een beeld van het hedendaagse waterbeheer.  Want veel van de historische waterobjecten van de linie zijn nog steeds in gebruik bij de waterschappen. Niet meer voor de verdediging van land tegen de vijand, maar voor het aan- en afvoeren of tegenhouden van water.

Met de Fietsrouteapp van de Fietsersbond kunnen fietsers zelf een route uitstippelen langs (water)objecten van de linie. Daarnaast heeft elk waterschap al een route ‘voorgeprogrammeerd’ .