hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, November 29, 2017

Enquetes voor draagvlak windmolens

Erik Unnik overhandigt de enquetes aan Hennie Roorda

Heemraad Hennie Roorda kreeg dinsdagavond in 't Verlaat enquêtes aangeboden van Erik Unnik van de Belangengroep Windturbines Peerenboomsesteeg. De belangengroep had tweehonderd enquêtes uitgezet rondom de Peerenboomsesteeg om het draagvlak te peilen voor de windmolens. Van de 200 formulieren kregen ze 100 exemplaren retour, van die 100 mensen was de overgrote meerderheid tegen plaatsing an windmolens. Overigens liet één van de aanwezigen in de zaal zich kritisch uit over de draagvlakmeting die hij een aanfluiting noemde. De Belangengroep zou selectief formulieren hebben uitgedeeld.

De Belangengroep was vooral zelf op pad gegaan, omdat het waterschap te afwachtend zou zijn. Na de bewonersavonden in het voorjaar heeft het waterschap wel gesprekken gevoerd met omwonenden, pachters en grondeigenaren. "Omdat we een duidelijk beeld willen van het draagvlak, houden we nu zelf een peiling", zo stelde Erik Unnik. Heemraad Roorda noemde de enquête gedegen werk, maar sprak de hoop uit dat het draagvlak voor de molens nog moet groeien. Dat leidde tot gemor in de zaal. Ook legde Roorda uit dat Waterschap Rivierenland met energie uit zon en water nog niet energieneutraal kan werken, maar dat wind altijd nodig is. Ter afsluiting van de avond mochten de aanwezigen nog laten weten op welke voorwaarden ze wel bereid zijn om windmolens in hun omgeving te accepteren. Genoemd werden slagschaduw beperken, geluidsoverlast van helikopters beperken, waardevermindering van woningen compenseren. De avond krijgt waarschijnlijk in 2018 een vervolg.