hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 26, 2017

Het Sleeuwijks kerkje


Het kerkje wordt ook gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen

https://youtu.be/49gnST_pzUM

De geschiedenis van het Sleeuwijks Kerkje gaat terug tot 1329. In dat jaar sluiten Jan van Arkel en Heer van Altena een overéénkomst af waar de veerdienst over de Merwede moest komen, namelijk tussen Schelluinen en het Sleeuwijks kerkje. Deze mededeling werd in een oude oorkonde teruggevonden. Toen moet er dus al een kerkje bestaan hebben, gebouwd op een zandheuvel.

In de 80-jarige oorlog (1569-1648)  lag het kerkje jarenlang tussen twee fronten en werd een prooi voor soldaten, inundatie, stroperij en oorlogsgeweld. Tijdens het 12-jarige Bestand (1609 tot 1621) kwam de scheidslijn tussen Katholiek en Protestant precies hier te liggen. Het Noorden werd overwegend Protestant en het Zuiden sloot zich aan bij het Katholicisme. De eerste voorganger van de Hervormde gemeente was Johannes Cuperus. In 1814 gebruikten de Kozakken het kerkje als munitieopslagplaats.

Op 13 oktober 1957 verliest het kerkje aan de rivierdijk zijn functie, de gemeente Werkendam koopt het kerkje om het te gebruiken als aula bij de begraafplaats. In 1999 neemt Stichting Behoud Sleeuwijks Kerkje het heft in handen en restaureerde het kerkje naar zijn huidige vorm, met behoud van zijn oorspronkelijkheid. Het wordt thans gebruikt als multi functioneel gebouw voor kerkdiensten, concerten, feesten en huwelijken.

Zaterdag was het kerkje open vanwege de Open Kerkendag in Brabant. Met een mooi programma met muziek, poëzie en erfgoed. Het was een prachtige middag.



https://www.bd.nl/woudrichem/sleeuwijks-kerkje-goed-voorbeeld-van-hergebruik~a0d4ae38/