hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, December 22, 2017

Werkendamse raadsgriffier blokkeerde fusie Woudrichem & Aalburg?



Aalburg en Woudrichem waren in 1996 zo blij met zelfstandigheid dat ze een speciale taart lieten maken

De Werkendamse raadsgriffier Iede Bakker verlaat de gemeente Werkendam om per 1 februari in Barneveld aan de slag te gaan. Juist nu hij vertrekt vertelt hij pas over zijn opmerkelijke bijdrage aan het blokkeren van de fusie tussen de gemeente Aalburg en Woudrichem in 1996. Destijds werkte Iede Bakker als beleidsmedewerker bij de SGP fractie in de Tweede Kamer. Hij was verantwoordelijk voor de schriftelijke bijdragen van de fractie, de concept bijdrage in het plenaire debat en een aantal amendementen en moties over het herindelingswetsvoorstel voor de herindeling van 1997. Eén van die amendementen betrof het ongedaan maken van de in het wetsvoorstel voorgestelde samenvoeging van Aalburg en Woudrichem. Iede Bakker schreef het amendement waarmee de voorgestelde samenvoeging van Aalburg en Woudrichem ongedaan werd gemaakt. Bakker was toen al verbaasd dat het amendement een meerderheid kreeg. "Dat was denk ik vooral te danken aan het feit dat Woudrichem de samenvoeging ook echt niet wilde en burgemeester Worrel daar actief tegen had gelobbyd", zo schrijft Bakker in zijn mail. Er was toen trouwens ook al een amendement om meteen alle 4 gemeenten samen te voegen tot 1. Dat heeft het dus niet gehaald. En het heeft dus ruim 20 jaar geduurd voordat het daar alsnog van komt.

Raadsgriffier Iede Bakker tijdens zijn laatste raadsvergadering in Werkendam


"Ik heb het altijd een grappige samenloop van omstandigheden gevonden dat ik destijds dat amendement heb gemaakt en later zelf als griffier van Werkendam mee heb gewerkt aan het alsnog tot stand brengen van een fusie tussen niet alleen Aalburg en Woudrichem maar ook Werkendam".

https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vi3ag5wpltz8


Raadsgriffier Iede Bakker met oud raadslid Cees Schalken