hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 17, 2018

Fietsen over onze kroonjuwelen

Aankondiging van de expositie van Jan Blanken

Zonder het te beseffen ben ik vanavond nog over een 'kroonjuweel' van Jan Blanken gefietst. Hij immers was de bouwer/bedenker van de waaiersluizen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En in ons polderlandschap tussen Werkendam en Nieuwendijk ligt de majestueuze Papsluis uit 1815; eigendom van Waterschap Rivierenland en onderdeel van die Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ooit waren er plannen om de Papsluis te slopen, deze zijn gelukkig nooit uitgevoerd. Nu kun je heerlijk fietsen over de stille fietsdijk langs Fort Bakkerskil.

De Papsluis uit 1815

Alweer zo'n tien jaar geleden werd de Papsluis juist prachtig gerestaureerd. De benaming Kroonjuwelen van Jan Blanken is dan ook zeker terecht, maar verwijst ook naar een expositie in het museum in Vianen. In de stad werd vandaag tevens een standbeeld onthuld van Jan Blanken. Mooi dat zo onze geschiedenis levend wordt gehouden. En de expositie ga ik deze zomer zeker bezoeken. 

Maquette van een waaiersluis

1 Comments:

At 10:46 AM, Blogger Unknown said...

Da's toch geen standbeeld?

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home