hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, April 04, 2019

Het Waardhuis vertelt het verhaal van ons waterschap

Als afsluiting van een tweedaagse introductie voor het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland werd een bezoek gebracht aan het Waardhuis in Kinderdijk. Bij uitstek de plek waar het verhaal van het waterschap verteld moet worden. 
Vergulden hensbeker uit 1697

Kussen van de heemraad uit 1693


Met als altijd Jan Bikker als onze gids. Al bestuurder van het waterschap sinds 1972 en ooit begonnen bij het waterschap van de Overwaard, de eigenaar van het Waardhuis. In de tijd dat je nog een nachtje in het Waardhuis mocht slapen en de begrotingsvergaderingen werden onderbroken door warme maaltijden met paling of een goed stuk vlees. 
Buffetkast met hensbekers


Het Waardhuis herbergt vele kunstschatten, fraai beschreven in het boek 'Vergaard-bewaard-beheerd'. Het is jammer dat het pand niet vaker open is voor publiek, maar met het digitaal ontsluiten van de collectie kunnen anderen toch kennis maken met ons waterschapserfgoed. Hoogste tijd dat we dat erfgoedbeleid opnemen in een nieuw bestuursakkoord. 

Welk schaakspel speelden de waterschapsbestuurderrs na afloop van de vergaderingen?