hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 29, 2019

Geen landschapspijn in Altena?

Op Fort Giessen werd donderdag door Altenatuur een avond gehouden over het Deltaplan biodiversiteit met enkele boeiende sprekers. En eigenlijk wordt er in Altena al heel veel gedaan voor behoud van biodiversiteit.
Natuurinclusief Altena met rechts initiatiefnemer Roel Wigman


Zo vertelde Jan van Haaften over de aanpak van de muggenplaag in Sleeuwijk. Om de muggen te bestrijden werd voor de natuurlijke vijanden van muggen, zoals huiszwaluwen en vleermuizen nestkasten en kraamkasten geplaatst. De plannen werden uitgebroed samen met Roel Wigman. Hij is tevens initiatiefnemer van Natuurinclusief Altena. Een burgerinitiatief dat een handboek met voorbeelden voor meer biodiversiteit wil samenstellen. Hij noemde de aanleg van een groen dak, maar ook het beheer van het openbaar groen. Zo is maaien en afvoeren beter voor de biodiversiteit dan klepelen. Het burgerinitiatief bestaat uit een kernteam van vijf leden en ze wil graag in dialoog met de gemeente Altena. Emiel Versluis van Vis à Vis vertelde over de aanleg van de Bannehof, een kavel langs de dijk nabij de Oudendijk. Hij sprak ook vol lof over de plukroute in Hank en de plannen voor de aanleg van een voedselbos in het Almbos. 

Presentatie van Meeuwis Millenaar over landschapspijn

Spreker en boer Meeuwis Millenaar is positief over de ontwikkelingen in Altena. Zo heeft hij als Friesland Campina bestuurder een studieclub opgezet in Altena met melkveehouders om zo te kijken hoe ze de CO2 uitstoot per kg, melk kunnen terugdringen. Ook heeft hij op zijn eigen land al kruidenrijk grasland ingezaaid, een project waar een lange adem voor nodig is, hij begon zelf al vijftien jaar geleden met het kruidenmengsel. Hij riep alle boeren op vijf procent kruidenrijk grasland in te zaaien. 


Het boek Landschapspijn verhaalt over het verlies aan biodiversiteit


In totaal telt Altena al 800 ha. grond waar agrarisch natuurbeheer wordt toegepast. Hij noemde tevens als voorbeeld het Patridge project, dat de patrijzenpopulatie moet laten groeien. Op Tweede Paasdag worden excursies gehouden in het patrijzengebied. Zelf heeft hij 20 ha. land onder water gezet om zo meer weidevogels te lokken. Millenaar riep ook op om vooral het overleg in de polder gaande te houden en te verbinden met boeren, burgers en natuurliefhebbers.

Altena heeft 800 ha. agrarisch natuurgebied

Jaap van Diggelen, voorzitter van Altenatuur, sprak over biodiversiteit; in Altena zijn via waarnemingen tussen 2000-2019 maar liefst 3676 verschillende soorten genoteerd. Verder noemde hij toenames van beschermde legsels van weidevogels. Met zijn onderzoek naar vlinders toonde hij aan dat het niet met alle soorten slecht gaat. Vol lof was hij over de bloeiende bermen en het experiment van sinus maaien langs de provinciale wegen.