hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 26, 2019

Een verschil van 0,16 procent

Vandaag kregen we van Waterschap Rivierenland een verdere verfijning van de verkiezingsresultaten. En die geven een mooi inzicht in de herkomst van de CDA stemmers. 

Herkomst van alle CDA stemmers in 2019


Zo scoorden we procentueel gezien de meeste stemmen in de gemeente Maasdriel (Gerard van den Anker), Altena (ikzelf) en Berg en Dal (Martien Nillisen). Ook per kandidaat geeft het inzicht waar de meeste stemmen vandaan komen. Zo scoorde ikzelf het beste in Altena, Nijmegen (door optreden tijdens debat in LUX?) en Vijfheerenlanden (daar stemmen alle vrouwen op een vrouw!?). 


Herrkomst van de stemmen op mijzelf


En dan was daar ook nog een vergelijking tussen de verkiezingsresultaten van 2015 en 2019. En daaruit blijkt dat we als CDA 0,16 procent stemmen verloren hebben. Dat is veel minder dan gedacht omdat in andere staafdiagrammen de percentage 18 en 17 procent zijn genoemd. Maar in werkelijkheid was het in 2015 een percentage van 17,62 procent en in 2019 17,46 procent. Wel opmerkelijk dat we in 2015 vijf zetels hadden zonder lijstverbinding van SGP/ChristenUnie en nu vier zetels. 


De verkiezingsresultaten van 2015 vergeleken met die van 2019