hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, August 24, 2006

Dag 235: Naturalisatiedag


Vanmiddag mocht ik voor mijn werk de naturalisatie ceremonie op het Werkendamse gemeentehuis bijwonen. De dag moet een feestdag worden voor nieuwe Nederlanders. De bijeenkomst in Werkendam bleef sober, de burgemeester had geen lange speech, maar een eenvoudig welkom aan de nieuwkomers. Van VluchtelingenWerk was er nog een mooi boeket. Verder was er koffie met taart. Op de taart prijkte de Hollandse driekleur. Hellegers mocht hem aansnijden en werd daarbij geassisteerd door de drie zusjes Sara, Samar en Iba Ali uit Hank.

Naturalisatiedag is in Nederland de dag waarop naturalisanten hun Nederlanderschap officiƫel ontvangen. Naturalisatiedag wordt jaarlijks op 24 augustus gehouden en vond in 2005 voor het eerst plaats. Tot dan toe werd het naturalisatiebesluit per post toegestuurd. De bedoeling is dat gemeenten op naturalisatiedag tijdens een feestelijke ceremonie het Nederlandse paspoort overhandigen aan nieuwe burgers. De dag 24 augustus is gekozen als datum omdat op deze dag in 1815 de eerste grondwet in het Koninkrijk der Nederlanden is ingevoerd. Vanaf 1 oktober 2006 is het bijwonen van de naturalisatiedag verplicht. Alleen zo kunnen 'nieuwe Nederlanders' vanaf dat moment aan de papieren voor het aanvragen van hun paspoort komen. Ook in andere landen wordt aan naturalisatie een ceremonie en/of een eed gekoppeld. In de Verenigde Staten vindt de ceremonie plaats tijdens Citizenship Day die valt op 17 september, de datum waarop in 1787 de eerste constitutie van dat land werd getekend.