hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, August 17, 2006

Dag 228: 'Oorlog' op Fort Altena


Theatergroep Pangaea speelt deze zomer op fort Altena de locatievoorstelling Rood, zwart & onwetend, van de Engelse schrijver Edward Bond, geregisseerd door Alan Yadegarian, met als decor een aantal historische forten in het groene landschap van Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. De voorstelling is het eerste deel van de oorlogstriologie The War Plays (1985) van regisseur en schrijver Edward Bond. Het stuk schetst passages uit het denkbeeldige leven dat een moeder met een kind in haar buik zou hebben geleid als ze een atoomaanval had overleefd. De moeder verkoopt het monsterkind, het kind gaat naar school, ervaart vriendschap en liefde, zoekt werk en vervult dienstplicht, en eindigt in oorlog met de mensheid – of met de eigen menselijkheid? Bond stond in Engeland vooraan bij de creatie van sociaal-politiek kritisch, onderzoekend en ongecensureerd toneel.

Rood, zwart en onwetend wordt gespeeld in een aantal forten die als defensiewerk deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinies. Beide waterlinies moesten bij oorlogsdreiging het land bescherming bieden door met onderwaterzetting van omliggende gebieden de doortocht van de vijand te beletten. De forten hebben vanwege de specifieke eisen van het landschap en de toenmalige oorlogstechnieken elk een unieke bouwstijl. Bezoekers krijgen een rondleiding vooraf aan de voorstelling.
Fort Altena op 26 en 27 augustus, 30 september en 1 oktober .
Zie voor exacte gegevens en tijden http://www.theatergroeppangaea.nl/.