hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 05, 2006

Dag 309: Stroomuitval


Net teruggekeerd van Schiphol, waar ik mijn dochter na 7 maanden Turkije had opgehaald, zaten we zaterdagavond ineens in het donker. Snel wat kaarsen aangestoken, zodat we toch foto’s konden bekijken uit Turkije. Gelukkig floepte na een kwartier de lichten weer aan. Jammer overigens dat het niet een week eerder gebeurde tijdens de Nacht van de nacht.
Later bleek dat we niet de enigen waren die zonder stroom hadden gezeten. We waren slechts enkelen van de tien miljoen Europeanen die zonder hadden gezeten. Er waren meldingen over stroomuitval uit Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Kroatië, Italië, Portugal en Spanje. Zouden ze dat bedoeld hebben met de Europese eenwording?
Volgens de woordvoerster van de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet Tennet is een Europese stroomuitval van deze omvang zeer zeldzaam. De meeste uitval in Nederland werd gemeld in Noord-Brabant. Volgens een woordvoerder van stroomleverancier Essent waren er stroomonderbrekingen van circa tien minuten in delen van Eindhoven, Tilburg, Helmond en in de Biesbos-regio. De grootschalige problemen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door het uitschakelen van een hoogspanningslijn in het noordwesten van Duitsland bij de Nederlandse grens. Om een cruiseschip door te laten op de rivier Ems is de lijn boven het water korte tijd stilgelegd, meldde het Duitse energiebedrijf EON. De rest van het netwerk zou daardoor overbelast zijn geraakt.