hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, November 24, 2006

Dag 329: De Sleeuwijkse haven


Vandaag zat er bij de commissiestukken een teleurstellende brief. Het voorstel om geen onderzoek te doen naar toeristisch/recreatieve kansen van het gebied rond de Sleeuwijkse haven. Een voorstel waar ik samen met Gerrie van Dijk vorig jaar veel tijd in gestopt heb. Waarom wil het college geen onderzoek? De provincie wil niets met het gebied, Brabants Landschap wil niets met het gebied en ondernemer Koek kan niet verplaatst worden.
Eigenlijk is het toch van de gekke te moeten constateren dat de overheid kennelijk geen handvaten heeft om Koek aan te pakken. Het is namelijk niet erg dat Koek met zijn materiaal in de haven ligt, maar wel erg dat het alleen materiaal is dat weg ligt te roesten. Vorige week tijdens een overtocht naar Gorinchem viel het me weer op. Terwijl we gescheiden riolering aanleggen, burgers straks hun auto niet meer zo op straat mogen wassen, ligt er in onze rivier een aantal schepen gewoon weg te roesten. Tast dat de waterkwaliteit soms niet aan?
En terwijl we bij nieuwbouwplannen regeltjes maken of kozijnen al dan niet paars geverfd mogen worden, kijken we bij dergelijk verroest materiaal kennelijk gewoon de andere kant op. Verder ben ik hooglijk verbaasd dat provincie en Brabants Landschap eigenlijk niets willen. Op een steenworp afstand van de uiterwaarden moet straks het landgoed Kraaieveld ontwikkeld worden, iedereen is laaiend enthousiast, inclusief provincie en Brabants Landschap. Ook daar is sprake van verfraaiing van het landschap, toeristisch recreatieve ontwikkelingen etc.