hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 20, 2009

De keur


Woerkumse vissers

Donderdag werd tijdens de commissievergadering vergadert over de nieuwe Keur van Waterschap Rivierenland die per 1 januari 2010 ingaat. De nieuwe Keur is nodig vanwege de nieuwe Waterwet die 22 december 2009 in werking treedt. De Keur moet alle handelingen van inwoners, bedrijven etc. regelen die het beheer van het watersysteem in gevaar kunnen brengen. Grootste veranderingen ten opzichte van de vorige Keur zijn een deel van het grondwater dat nu onder het Waterschap valt. Tevens moet voor alle visgebieden een visplan gemaakt worden om de ecologische kwaliteit van het water niet in gevaar te brengen. Positief is dat in de toekomst minder vaak een vergunning moet worden aangevraagd, maar dat kan worden volstaan met een melding.

De financiele consequensties van de Keur zijn gisteren echter niet besproken. Wat kost bv. het controleren en handhaven van al die visplannen, die door de visverenigingen moeten worden opgesteld? En betekent zeggenschap over het grondwater ook dat het Waterschap daar geld voor krijgt van de Rijksoverheid of moet ze daarvoor zelf geld zien te vinden binnen haar eigen begroting. De vervanging van vergunningen door meldingen zou moeten leiden tot minder kosten, maar is dat ook zo?