hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 08, 2009

Stijgende waterschapslasten


Veel dijken in het Rivierengebied rechtvaardigen hogere waterschapslasten?

De cijfers van Vereniging Eigen Huis over fors stijgende waterschapslasten hebben in de diverse media de nodige aandacht gekregen. Het merendeel van de Waterschappen heeft in haar reactie aangegegeven dat het moeilijk vergelijken is, omdat in sommige delen van Nederland waterschappen meer taken hebben die elders door provincies worden uitgevoerd.
Logisch nadenkend zou je mogen verwachten dat in lager gelegen delen van Nederland de Waterschapslasten hoger zijn. Immers, bij wonen onder de zeespiegel is het logisch dat droge voeten houden meer geld kost. Doorredenerend zou je kunnen stellen dat mensen die wonen in lager gelegen delen van Nederland dus meer moeten betalen. De top vijf van duurste waterschappen voor meerpersoonshuishoudens zijn Zeeuws Vlaanderen, Hollands Noorderkwartier, Zuiderzeeland, Hunze en Aa en Schieland en Krimpenerwaard. Aanvoerder Zeeuws Vlaanderen heeft door de nabijheid van de zee meer kosten vanwege hogere dijken; Hollands Noorderkwartier in Noord Holland ligt grotendeels onder de zeespiegel, Zuiderzeeland ligt ook in Zeeland met meer dijken, Hunze en Aa ligt deels in een lager gelegen gedeelte van Groningen en Drente en Schieland en Krimpenerwaard ligt eveneens onder de zeespiegel(heeft tevens wegenonderhoud in provincie Zuid-Holland). Zo bekeken is het niet zo vreemd dat ze in de top vijf staan. Dus als inwoners ervoor kiezen om in laag Nederland te gaan wonen, weten ze dat ze meer moeten betalen? Misschien is er een onderzoeksbureau die de waterschapslasten eens kan afzetten tegen de hoogteligging in ons land. Of vinden we als politiek dat de waterschapslasten voor iedereen even hoog moeten zijn in Nederland, ongeacht waar je woont?