hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, May 04, 2009

Dodenherdenking


Fort Altena, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Vanavond werden de doden herdacht die omkwamen door militair geweld. Één van hen is Corrie Swart uit Almkerk. De inundatie van het Land van Altena op 9 april 1940 wordt haar fataal. In Gaandeweg Almkerk van Job Koekkoek is haar tragische lot beschreven.

Het was rond de avondschemering van vrijdag 26 april 1940. Corrie had er haar dagtaak als dienstmeisje op zitten en stapte op de fiets naar huis toe. Op de Voorsteeg waren de opspattende poelen en plassen aanvankelijk nog passeerbaar. Maar verderop in de buurt van Quaternes begonnen haar wielen behoorlijk zwaar door de toch wel hoge watermassa te malen. Had ze nog getracht om over een houten vlonder te komen? Of was ze ineens in het diepe van de sloot terechtgekomen? In de Uppelschen Hoek op de Clootwijkhoeve wachtte men tevergeefs op haar. Ze was nog maar negentien......