hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 28, 2009

Laat Gelderland verzuipen ten gunste van Holland

De Diefdijk is in 1284 door de machtige Here van Holland aangelegd tussen de Lek en Linge met als doel het door vervening verzakte gebied van de Vijfhere lande te beschermen tegen het water uit Gelre. De dijk was zeer nadelig voor Gelre aangezien het water achter de dijk bleef staan en het gebied letterlijk verzoop. Het dorp Paveie is daardoor geheel verdwenen en leeft alleen nog voort in de naam Pavijen van het Culemborgse industrieterrein. Nu rijdend over de Diefdijk is dit nog steeds zichtbaar, aan de westzijde (Holland) is volop bewoning terwijl aan de oostzijde (Gelderland) amper bebouwing is. De Diefdijk heeft nog steeds dezelfde functie 'Gelderland laten verzuipen ten gunste van Holland'.

schuiven in de A2In de A2 die de Diefdijk doorsnijdt zitten schuiven waarmee de Diefdijk te sluiten is. Het zijn niet meer de Heren van Holland, maar veel is er niet verandert de eufemistisch genoemde overloopgebieden waarvan nu sprake is, betekenen nog net zoveel als de Diefdijk, Gelderland te laten verzuipen ten gunste van Holland. De Diefdijk was redelijk zwaar beveiligd aan de Hollandse kant om te voorkomen dat de dijk vanuit de kant van Gelre zou worden doorgestoken.