hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 17, 2009

Voorbereidingsbesluit Rijksinpassingsplan Noordwaard


Op 29 april is het Voorbereidingsbesluit Rijksinpassingsplan Noordwaard ter inzage gelegd en daarmee in werking getreden.

Het Rijksinpassingsplan (RIP) voor de Noordwaard is in feite een bestemmingsplan, dat door de rijksoverheid wordt vastgesteld. In het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard wordt vastgelegd dat het gebied bestemd wordt voor doorstroming van het rivierwater bij hoge waterstanden. Naast de bestemming 'water' zullen delen van de ontpolderde Noordwaard ook andere bestemmingen krijgen, zoals landbouw.

Op basis van een bestemmingsplan en dus ook van een rijksinpassingsplan worden door overheden al dan niet vergunningen verleend voor bepaalde activiteiten. Die mogelijkheden veranderen door het nieuwe rijksinpassingsplan. Om daar nu al rekening mee te kunnen houden, heeft de Minister van VROM een voorbereidingsbesluit genomen. Daarmee wordt voorkomen dat er nu nog bijvoorbeeld een nieuwe woning wordt gebouwd op een plek waar over enkele jaren het rivierwater onbelemmerd moet kunnen doorstromen. Tegen een voorbereidingsbesluit kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

http://www.ruimtevoorderivier.nl/