hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 22, 2009

KvK attendeert ondernemers op Natura 2000


De Noordeveldse molen, vlakbij de Kornsche Boezem

Het Europese beleid om zeldzame dieren en leefgebieden te beschermen, Natura 2000, kan forse consequenties hebben voor ondernemers in de regio. Op dit moment werkt de provincie Noord-Brabant aan de beheerplannen voor Natura 2000-gebieden waaronder Pompveld en Kornsche Boezem. Dit moet in concept klaar zijn in september 2009. De Kamer van Koophandel (KvK) Brabant roept ondernemers op waakzaam te zijn en de ontwikkelingen te volgen.

Op 2 juni presenteert de provincie Noord-Brabant het conceptbeheerplan Pompveld en Kornsche Boezem tijdens een informatieavond in De Koppelpaarden,. Om 19.30 wordt de zaal geopend en het programma start om 20.00 uur. Onno Hoes, gedeputeerde voor Ecologie, geeft een toelichting op de achtergronden van Natura 2000. Daarna informeert de projectleider de inhoud van de plannen waarbij hij ingaat op diverse aspecten zoals water, recreatie, inrichting en beheer. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De informatieavond is nog geen formeel inspraakmoment, de inspraakronde vindt plaats in 2010. Toch adviseert de KvK ondernemers om de bijeenkomst te bezoeken.

In de definitieve beheerplannen komt namelijk te staan welke activiteiten mogen zonder vergunning, voor welke activiteiten voorwaarden gelden en welke activiteiten verboden zijn. Als het gaat om zaken die niet in het beheerplan staan of om nieuwe activiteiten, dan moet een ondernemer aantonen dat deze geen kwalijke gevolgen hebben. Ook voor ondernemers buiten de aangewezen gebieden kan Natura 2000 consequenties hebben. In de praktijk betekent dit doorgaans dat een ondernemer gedwongen is een adviesbureau in te schakelen. Dat kost tijd en geld. De KvK Brabant pleit er dan ook voor dat zoveel mogelijk activiteiten in de beheerplannen worden opgenomen.