hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, August 08, 2009

Zwerven door Rivierenland (dag 2)









Vianen-Arnhem - 70 km.

Heerlijk geslapen in een luxe hotel en uitgerust weer op de fiets gestapt. Opnieuw prachtig weer. Al snel passeer ik fort Everdingen. Helaas is ook hier de poort afgesloten zoals nog bij te veel forten en blijft het geheime wapen van Holland verborgen voor nieuwsgierige bezoekers. Bij Culemborg in de uiterwaarden een standbeeld dat herinnert aan de dijkverzwaring van 2000. Bij een standbeeld dat nog het meest lijkt op een Venusbeeld ontbreekt enige uitleg. Bij het kerkje van Ravenswaaij worden passanten even op het verkeerde been gezet, vier stoelen lijken nonchalant op de dijk te staan. Ze zijn echter van koper met inscripties als Mama en Jij. Pas bij Ingen het eerste teken van Waterschap Rivierenland, het dijkmagazijn. Er volgen er nog velen op mijn reis. Rhenen ligt prachtig aan de overkant van de Lek te blaken in de zon, jammer van die o, zo lelijke houtopslag aan deze zijde. Een eindje verderop een fietspad over het inspectiepad op de dijk, iets dat zeker op meer plaatsen op de dijk mogelijk moet zijn.


Bij het G.J.H. Kuijkgemaal een plastiek met het logo van het voormalige Waterschap de Lingestoel? Het Kuijkgemaal zorgt samen met het Kolffgemaal in Hardinxveld en H.A. van Beuningen gemaal in Zoelen voor de afwatering van de Betuwe en Zuid-Holland in Waterschap Rivierenland. Bij het Drielse veer een groot bord met een mooi verhaal over de Romeinse schat die hier in 1895 is opgegraven. De stuw bij Driel herinnert me aan de plannen van WSRL om iets te doen met waterkracht als alternatieve energiebron. Bij de waterzuivering in Arnhem-Zuid iets dat nog het meest weg heeft van een grote rode spin. Waarom geen bordje met uitleg over dit 'kunstwerk'?