hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, April 06, 2010

De toekomst van het Waterschap (5)


Na de toch als positief bestempelde analyse van de CDA bestuurdersvereniging over de inrichting van het openbaar bestuur, kwam het CDA concept verkiezingsprogramma als donderslag bij heldere hemel.

Artikel 10.2.8 (Uit CDA concept verkiezingsprogramma)
Waterbeheer moet een meer prominente plek hebben in het middenbestuur en heeft in toenemende mate een relatie met het ruimtelijke beleid. Dat vraagt om vernieuwing van de bestuurlijke constellatie, waarin de taken van de provincies worden beperkt tot de kerntaak ruimtelijke economisch gebied. Vanwege de samenhang water en ruimte worden de provincies en waterschappen samengevoegd. Dit betekent een vereenvoudiging van de democratische legitimatie en biedt de mogelijkheid dat de waterdeskundigen zich richten op hun kernactiviteiten. Met betrekking tot de waterveiligheid worden de besteding van de financiele middelen vastgelegd in de Deltawet. Voorts is verder kwantitatieve en kwalitatieve winst mogelijk in de waterketen doordat waterbeheertaken worden afgestemd met de andere delen van dewaterketen: de rioleringsactiviteiten van de gemeente en de drinkwaterbedrijven.