hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 25, 2010

Het Deltaprogramma (4)

Van de programma’s gericht op een speciaal gebied neem ik alleen de Rivieren, Drechtstedengebied en Zuidwest Delta.

7. Rivieren
Het deelprogramma Rivieren richt zich op de grote rivieren in Nederland, dus op de Maas, de Rijn en de IJssel en al haar vertakkingen. De hoeveelheid water die onze rivieren moet afvoeren, zal in de toekomst vaker extreem kunnen zijn. Meer water vergroot de kans op overstromingen in het rivierengebied. Hoe zorgen we ervoor dat ons rivierengebied ook in de toekomst veilig en aantrekkelijk blijft, ook nadat het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ en de Maaswerken zijn afgerond in 2015? Bij het zoeken naar maatregelen om het rivierengebied te beschermen, kijkt het deelprogramma ook naar natuur, waterkwaliteit, scheepvaart en grondstoffenwinning.

8. Rijnmond-Drechtsteden
In de regio Rijnmond-Drechtsteden (Rotterdam, Dordrecht en omgeving) ontmoeten zee en rivieren elkaar. Als de zeespiegel verder stijgt en de rivieren meer water afvoeren, is deze regio bijzonder kwetsbaar voor hoog water doordat veel gebieden buitendijks liggen. Door het stijgen van de zeespiegel stroomt, in droge perioden, zout water bovendien verder landinwaarts, waardoor de zoetwatervoorziening voor de land- en tuinbouw, industrie en natuur in gevaar komt. Het gebied is dichtbevolkt en is van groot economisch belang. Rijk en regio hebben ruimtelijke ambities vastgesteld om de economie en leefbaarheid te versterken.
Het deelprogramma bereidt een beslissing voor hoe het gebied het best kan worden beschermd tegen teveel water en hoe we de zoetwatervoorziening kunnen veiligstellen. Die beslissing moet bijdragen aan een duurzame en vitale ruimtelijke ontwikkeling van de regio.

9. Zuidwestelijke Delta
De Zuidwestelijke Delta omvat het gebied Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant. Na de watersnoodramp van 1953 hebben de Deltawerken bescherming geboden en veiligheid gebracht. De stijging van de zeespiegel, de stijging van de temperatuur en mogelijk nattere en drogere perioden kunnen invloed hebben op de veiligheid en zoetwatervoorziening van het gebied. Daarnaast hebben de Deltawerken ook schaduwkanten voor natuur, waterkwaliteit en economie. Dat heeft negatieve gevolgen voor wonen, recreatie en visserij. Het deelprogramma Zuidwestelijke Delta onderzoekt oplossingen voor veiligheid en zoet water en tegelijkertijd een vitale en veerkrachtige delta.