hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 28, 2010

Moties over muskusrattenbestrijding

De vangst van een muskusrat

De Tweede Kamer heeft 23 november een amendement aangenomen waardoor muskusratten niet langer bestreden hoeven te worden als doel op zich, zoals dat tot op heden wel uit de wet voortvloeide. Voortaan ligt de zorg voor het voorkomen van schade door muskusratten bij de waterschappen. Dankzij het amendement kunnen zij bepalen of bestrijding noodzakelijk is, of dat er afdoende alternatieven zijn. De Tweede Kamer steunde in overgrote meerderheid een amendement dat door Marianne Thieme en Esther Ouwehand was ingediend.

Muskusratten worden in het hele land bestreden omdat hun graafactiviteiten de veiligheid van dijken in gevaar zouden kunnen brengen, afgelopen jaar werden er 155.000 gevangen. Deze bestrijding kost gemiddeld 35 miljoen euro per jaar. Daarnaast is de effectiviteit van muskusrattenbestrijding op schade en populatieontwikkelingen tot op heden niet aangetoond of onderzocht, zo stelt de Partij voor de Dieren. Met een derde motie wordt onderzocht of wrede verdrinkvallen verboden kunnen worden en zal gezocht worden naar diervriendelijke alternatieven.