hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 14, 2011

Ook de Biesbosch stroomt vol

Boswachter Thomas van Es woont in het hartje van de Biesbosch en zag donderdag en vrijdag het gebied vol water stromen. Onderstaand zijn verhaal. En natuurlijk reden om vandaag of morgen ook nog even de Biesbosch in te rijden.

De Biesbosch is klaar voor het aankomend hoogwater. Ruim 2400 hectare van het gebied is afgelopen jaren heringericht om hoogwater door te laten stromen. Dat gebied is tegelijkertijd voorzien van bijpassende nieuwe natuur in onder meer de Zuiderklip en de Kleine Noordwaard. De herinrichting zorgt ervoor Gorinchem, Werkendam, Geertruidenberg en Drimmelen dit weekend droge voeten houden. Veiligheid en natuur gaan in de Biesbosch goed samen.

Na de hoge rivierstanden van 1993 en 1995 zijn voor de veiligheid van de steden Geertruideberg en Gorinchem doorstroomgebieden in de Biesbosch gemaakt. Vlak tegenover Drimmelen is de dijk verlaagd tot 2,00 +NAP. Met hoog water op de Maas kan het water dan een extra route volgen via de Aakvlaai, door het natuurontwikkelingsproject Zuiderklip, hartje Biesbosch. Modelberekeningen geven aan dat deze nieuwe route voor het water een verlaging geeft van 4 cm. van het Maatgevend Hoogwater ter hoogte van Drimmelen. Het Maatgevend Hoogwater is de meest extreem hoge waterstand waarop Rijkswaterstaat de veiligheid op baseert.
Hoog water bij de fietsbrug in de Noordwaard

Alle voor de veiligheid aangelegde nieuwe natuurgebieden hebben zich afgelopen jaar al bewezen als schitterende vogelgebieden. Direct na de aanleg in 2008 vestigden zich meer dan 100 broedvogelsoorten. Het hele jaar door komen er duizenden doortrekkende vogels. De natuurontwikkelingsgebieden zijn vooral in trek omdat het water dan weer hoog is en dan weer een aantal dagen laag. Voedsel is altijd ruim voorradig.

Water hoort bij de Biesbosch. Al eeuwen heeft het water het landschap en de natuur van de Biesbosch gevormd. Met hoog water schuurt een kreek extra uit en wordt het dikke strooiselpakket uit de rietvelden meegenomen. Onder water gebeurt vaak veel meer. Zandplaten worden compleet verplaatst. Hoog water in de Biesbosch is dus geen enkel probleem. Dieren in de Biesbosch zijn gewend aan het water en kunnen goed zwemmen.