hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 10, 2011

Waterschapslasten dit jaar gemiddeld 3 procent omhoog

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de waterschapslasten dit jaar gemiddeld met 3% omhoog gaan. In Zeeland zorgt de fusie van twee waterschappen dit jaar voor lokaal sterk dalende tarieven. Huishoudens in het waterschap Zeeuws Vlaanderen betalen 18% lagere lasten. De Zeeuwse tariefsdaling vertekent het landelijke beeld enigszins, waardoor het lijkt alsof de tarieven voor meerpersoonshuishoudens (gezinnen) dit jaar gemiddeld met 1,6% stijgen en alleenstaanden gemiddeld 1,4% meer betalen. Wordt de unieke tariefsdaling in Zeeuws Vlaanderen echter buiten beschouwing gelaten, dan komt de landelijke stijging van de waterschapslasten uit op 3%.

Ook dit jaar zijn er weer waterschappen die de tarieven fors opschroeven. Bij het waterschap Delfland stijgen de tarieven voor meerpersoonshuishoudens met 8,5%, gevolgd door Aa en Maas met 7,4% en Rijnland met 6,7%. Waterschap Peel en Maasvallei is de topper met een stijging van 10,1% voor eenpersoonshuishoudens. Naast de fuserende waterschappen in Zeeland zijn er nog twee waterschappen waar de tarieven dalen: Hunze en Aa's met 0,5% en Noorderzijlvest met 0,9%.

Het veer Woudrichem-Slot Loevestein

De gemiddelde tariefstijging is gematigd te noemen in het licht van de 'Spoedwet 100 miljoen' die vorig jaar op 23 november door de Tweede Kamer werd aangenomen. Als gevolg van deze wet krijgen waterschappen nieuwe taken bij de verbetering van dijken. Met ingang van 2011 betekent dit een lastenverzwaring van 100 miljoen die door de waterschappen moet worden opgebracht. Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijk dat bij 20 van de 25 waterschappen hier geen tariefsverhoging voor nodig is. Volgens de waterschappen kunnen deze taken in 2011 worden uitgevoerd door efficiënter te werken, reserves aan te spreken en bepaalde projecten uit te stellen.

De verschillende watertaken zijn in Nederland erg versnipperd. Zo gaan 418 gemeenten over de riolering, 25 waterschappen over de dijken en het oppervlaktewater en 10 drinkwaterbedrijven over het drinkwater. Voorts wordt het verkeer op het water afwisselend geregeld door gemeente, provincie, waterschap of Rijk. Deze versnippering leidt tot hoge en vermijdbare kosten, die worden afgewenteld op de burger.

Vereniging Eigen Huis van mening dat het steeds urgenter wordt dat partijen in de waterketen gaan samenwerken, zodat een belangrijke efficiencyslag kan worden gemaakt. Momenteel worden taken veelal door gemeenten en waterschappen los van elkaar uitgevoerd. Alleen al het samenvoegen van het beheer van riolering en zuivering in zelfstandige afvalwaterbedrijven kan leiden tot een structurele besparing van 600 miljoen euro per jaar. Een voorbeeld van een dergelijke samenwerking is al zichtbaar in Amsterdam. Daar zijn alle watertaken per 1 januari in één organisatie ondergebracht, wat forse besparingen oplevert.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat samenvoeging van versnipperde taken moet worden afgedwongen met een afvalwaterwet, omdat zij bang is dat de efficiencyslag anders niet tot stand komt. De vereniging pleit in dit kader al langer voor onafhankelijk toezicht door een landelijke rekenkamer op de tarieven en efficiency van de waterschappen.