hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, February 16, 2011

Waterschap stoot eigen laboratorium af

Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland heeft besloten om met het eigen laboratorium met de laboratoriumorganisatie AQUON te fuseren. AQUON is een gezamenlijke laboratoriumorganisatie van en voor waterschappen. Door de fusie blijven de kwaliteit en de continuïteit van het laboratoriumwerk voor het waterschap en andere opdrachtgevers gewaarborgd. Bovendien bespaart het waterschap door de fusie vier ton per jaar. Het Tielse laboratorium, dat nog maar enkele jaren geleden werd geopend, wordt één van de drie vestigingen van waaruit AQUON zijn klanten zal bedienen. Naar verwachting zal deze locatie in eigendom overgaan naar AQUON.

Naast opdrachten voor het waterschap zelf voert het laboratorium opdrachten uit voor andere partijen. De laatste tijd bleef het aantal opdrachten van andere partijen achter als gevolg van ontwikkelingen op de markt. In Nederland is het aantal laboratoria sterk gegroeid en is er sprake geweest van fusies tussen laboratoria. Hierdoor is de concurrentie sterk toegenomen. Uit een onderzoek van Berenschot, uitgevoerd in opdracht van het waterschap, bleek dat het eigen laboratorium te klein is om op de langere termijn aan de eigen gestelde kwaliteitseisen te kunnen voldoen.

Het laboratorium is gecertificeerd. Het behouden van de certificering vraagt veel investeringen. Door technische innovatie worden hogere eisen gesteld aan laboratoriumwerk. De benodigde investeringen zouden de kostprijs laten stijgen.
Het laboratorium in Tiel

Het samengaan van het eigen laboratorium met AQUON levert Waterschap Rivierenland vanaf 2013 vier ton per jaar op. De komende tijd moet het waterschap flink bezuinigen. De waterschappen leveren een extra financiële bijdrage aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het rijk. Ook gaan de waterschappen zelf de muskusrattenbestrijding financieren. De fusie levert een bijdrage aan het opvangen van de extra kosten en aan het voorkomen van extra stijging van de waterschapsbelasting.