hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 15, 2011

Waarom zijn putdeksels rond?

Een combinatie van rond en vierkant?

Deze prikkelende vraag stond op een folder van Rioned. Vroeger waren alle putdeksel vierkant. Tegenwoordig zijn ze vrijwel allemaal rond. Want een vierkant deksel kan diagonaal in het gat vallen en dat is niet handig. Ook vertelt de folder over krokodillen, witte schapen en wc-papier in het riool. Witte schapen zijn overigens een opeenhoping van doekjes en maandverband in het riool. 

Wist u dat het riool in Nederland meer dan 100.000 km. lang is, dat is 2,5 keer de omtrek van de aarde. Jaarlijks produceert iedere Nederlander gemiddeld 45.000 liter afvalwater.Al dat afvalwater wordt door de waterschappen weer gereinigd.