hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 07, 2011

Schrapt RWS maatregelen Ruimte voor de Rivier? (2)


Na de ontpoldering ligt het Biesboschmuseum straks op een eiland

De maatregelen die niet meer nodig zijn:

1: Obstakelverwijdering Suikerdam en Polderkade naar de Zandberg

4: Kribverlaging Waalbochten (161 kribben): Omtrent Suikerdam en Waalbochten heeft de staatssecretaris gisteren besloten deze niet uit te voeren omdat Lent 34 cm realiseert ipv de in de PKB gestelde 27 cm. Dit schrappen wordt gemeld in de eerstvolgende VGR (nr. 17) aan de Tweede Kamer. Die wordt 31 maart a.s verzonden.


12: Kadeverlaging Biesbosch: Kadeverlaging Biesbosch was bedoeld om mogelijke opstuwing door de maatregel ontpoldering Noordwaard te reduceren. Bij de projectbeslissing voor de ontpoldering Noordwaard is gebleken dat de aangenomen opstuwing niet optreedt waardoor de kadeverlaging Biesbosch kan komen te vervallen. Hierover is de Tweede Kamer gerapporteerd in VGR 15 per 31 december 2009.

26: Dijkverbetering Neder-Rijn Geldersche Valei: De dijkverbetering Neder-rijn Geldersche Vallei gaat niet door omdat uit nadere analyse door het waterschap is gebleken dat de dijk voldoende hoog en sterk is en vanuit veiligheidsoogpunt de maatregel niet nodig is. Hierover is de Tweede Kamer geïnformeerd bij de 14e VGR d.d. 30 juni 2009.

31: Dijkverbetering Lek/Lopiker en Krimpenerwaard: De dijkverbetering Lek/Lopiker- en Krimpenerwaard is niet nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat de dijkvakken voldoen aan de thans geldende veiligheidseisen en dat naar verwachting pas in 2045 verbetering noodzakelijk zal zijn. Op verzoek van het waterschap is daarom besloten de maatregel te laten vervallen. Hierover is de Tweede Kamer gerapporteerd in VGR 16 per 30 juni 2010.

Het programma Ruimte voor de Rivier moet als geheel programma zorgen dat er in 2015 16.000 kuub water per seconde door de Rijn en Rijntakken verwerkt kan worden. Hiervoor heeft de rivier meer ruimte nodig, dat wordt gerealiseerd door een aantal verschillende maatregelen. Nu is gebleken dat er bij een aantal projecten meer effect wordt bereikt dan eerder werd gedacht, blijkt een aantal maatregelen toch niet nodig.