hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, October 24, 2011

Woensdag uitspraak Raad van State over Noordwaard

De uitspraak over de vaststelling door de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM van het rijksinpassingsplan ‘Ontpoldering Noordwaard’ is woensdag 26 oktober om 10.15 uur. Het plan heeft betrekking op de polder Noordwaard en de Hilpolders en beslaat een oppervlakte van ongeveer 4.450 hectare. Het plan levert een bijdrage aan de bescherming van het rivierengebied door rivieren meer ruimte te geven. Door de polder Noordwaard te ontpolderen kan een waterstanddaling van 30 centimeter worden bereikt bij de Merwede bij Gorinchem. De tweede doelstelling van het plan is een verbetering van de kwaliteit van het rivierengebied.

De ZLTO en een groot aantal inwoners van Werkendam verzetten zich tegen de ontpoldering. De meeste inwoners wonen of werken in de polder. Afhankelijk van de ligging van hun woning of bedrijf kunnen zij daar blijven wonen en werken, tenzij hun veiligheid tegen opkomend water niet meer kan worden gegarandeerd. Een inwoner betwist de noodzaak van de ontpoldering. Volgens hem is het niet noodzakelijk om voor 30 centimeter waterpeilverlaging zoveel te ontpolderen als het plan mogelijk maakt. Andere inwoners die in de polder mogen blijven wonen en werken, hebben bezwaar tegen de (beperktere) gebruiksmogelijkheden van hun perceel. Zo zijn twee inwoners het niet eens met de bestemming voor hun atelier in de polder. Het plan staat het niet toe om gasten van een hapje of drankje te voorzien na exposities. Dat vinden zij onterecht. Een andere inwoner is het niet eens met de hoogte van de kade langs zijn woning aan de Spieringsluis. Die heeft nu nog een hoogte van ruim 5 meter boven NAP, maar in het plan is bepaald dat die kade moet worden verlaagd naar bijna 3 meter boven NAP. De man is bang voor de veiligheid van zijn woning. Een andere bezwaarmaker vindt dat de ministers onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar overlast van zogenoemde knutten (muggen). De eigenaar van een woning aan ‘t Kooike is het niet eens met de kade-terprand die om zijn woning wordt gelegd. Hij vreest dat de toegang tot zijn woning wordt belemmerd. De ZLTO is het niet eens met de definitie die in het plan is opgenomen voor een paardenhouderij. Ook hadden de ministers volgens haar meer mogelijkheden moeten bieden voor teeltondersteunende voorzieningen. Ten slotte hadden de bouwmogelijkheden voor agrarische bedrijven vergroot moeten worden en hadden de ministers niet mogen vasthouden aan de standaardgrootte van agrarische bedrijven van 1,5 hectare, aldus de ZLTO. De Raad van State heeft de zaak op 17 augustus jl. op zitting behandeld.