hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 22, 2012

Groningse boeren leggen zelf natuurvriendelijke oevers aan


Gemaal Hongerige Wolf in Oost-Groningen
 
 
Boeren kunnen en willen zelf natuurvriendelijke oevers maken. 19 september tekenden twee Groninger boeren, Fokko Luinstra in Niezijl en Arie van der Spek in Houwerzijl, daarvoor het eerste contract. Bij Luinstra zijn de oevers al voor het grootste deel aangelegd. "Dat tekent het enthousiasme van de boeren", complimenteerde voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur Groningen. Provincie en waterschap zijn blij: De oevers zijn positief voor de natuurwaarde, maar ook voor de waterkwaliteit.

De aanleg van natuurvriendelijke oevers gebeurt in het kader van Groenblauwe Diensten Groningen, een initiatief van BoerenNatuur, de ANV’s in Groningen, Waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en de provincie Groningen. Bij Luinstra liggen de natuurvriendelijke oevers langs het Hoerediep, een afwateringsriviertje in Niezijl in de buurt van Grijpskerk.

Aanvulling op plasdrasakker
Luinstra legde op zijn biologische melkveebedrijf al eerder een plasdrasakker voor weidevogels aan. De 600 meter lange natuurvriendelijke oevers vormen daarop een prima aanvulling. Het liefst zou hij nog een laag schelpen op de oevers aanbrengen zodat ook scholekster, oeverloper en pluvier een goede broedplaats kunnen vinden.

Natuurwaarde en waterkwaliteit
,,Ik kwam en zag dat het goed was.’’ Die historische woorden sprak gedeputeerde Wiebe van der Ploeg bij de ondertekening van het contract aan de boorden van het riviertje. Volgens Johannes Lindenberg van Waterschap Noorderzijlvest snijdt het mes aan twee kanten. ,,De oevers zijn positief voor de natuurwaarde, maar ook voor de waterkwaliteit.’’ Hij ziet de aanleg van natuuroevers als de grootste uitdaging voor het waterschap de komende twintig jaar.

Ervaringen
Voor het project is 3,5 ton aan financiële middelen beschikbaar. Met dit geld worden verschillende groenblauwe diensten uitgevoerd, waarvoor zich een 50-tal boeren meldde, aldus Datema van BoerenNatuur. In eerste instantie kunnen vier, vijf boeren meedoen met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Hij verwacht met de ervaringen die nu worden opgedaan een format, een soort plan van aanpak, te maken dat aan waterschappen kan worden voorgelegd. ,,Dan kan de boer het werk zelf uitvoeren of aan een loonwerker uitbesteden.’’

bron: BoerenNatuur, 20/09/12