hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, April 25, 2013

Arnold en Melanie Geesteranus

Geschiedenis is altijd boeiend, helemaal als heden en verleden elkaar ontmoeten. Dat gebeurde 11 april 2013 bij het startschot voor de vergraving van Munnikenland. Minister Melanie Schultz van Haegen- Geesteranus mocht het startschot geven, en laat nu een voorouder van haar ooit gevangen hebben gezeten op slot Loevestein. In dezelfde tijd als Hugo de Groot!

Minister Melanie geeft het startschot in Munnikenland
 
Behalve Hugo de Groot zat op Loevestein nog gevangen Arnold Geesteranus. Deze was eens verloofd met Suzanna van Oostdijk, een meisje uit den Briel. Maar reeds acht jaar voor zijn gevangenneming had hij het meisje haar jawoord teruggegeven, omdat hij zelf het leven van een opgejaagd banneling en onderduiker ging leiden. En toen hij op Loevestein terecht kwam wist Geesteranus, dat er één mens op de wereld was die Suzanna's hulp en bijstand nog harder nodig had: haar hulpeloze moeder. Daarom schreef hij haar niet en droeg hij in eenzaamheid zijn lot, dat dikwijls moeilijker was dan dat van de andere gevangenen, die hun vrouwen en kinderen bij zich hadden. Arnoldus Geesteranus had geen andere aanspraak dan zijn vader, een predikant uit Gorkum, die hem eens in de maand mocht bezoeken.




Geeraert Brandt dichtte over Arnoldus Geesteranus.






Gij liet uw lieve .bruid en 't aards gemak om God:
zij trouwd' u toen gij treurd' op 't Loevesteinse slot.
Zo vondt gij 't zoet bij 't zuur, eer Hollands vrijheid keerde
en uwe gulden ·tong den Haag zijn plichten leerde.