hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 11, 2013

Hoogwaterpatrouille

Hoogwaterpatrouilles van Waterschap Rivierenland verkennen 14, 22 en 28 mei tussen 19.00-21.30 uur de dijken in het Land van Heusden en Altena. Ze zijn herkenbaar aan oranje hesjes met het opschrift dijkwacht. Deze tweejaarlijkse verkenning heeft tot doel de patrouillelopers bekend te maken met alle belangrijke punten langs de rivierdijken die tijdens een hoogwater van belang zijn. Het gaat dan onder meer om de plekken waar bij hoogwater kwelwater door de dijk sijpelt, om plekken die extra gevoelig zijn voor het langsstromende rivierwater en om betonnen constructies in de dijken. Met deze verkenningen wil het waterschap zorgen voor een verdere professionalisering van de dijkbewakingsorganisatie.

Hoogwateroefening in september 2009


De patrouillelopers bij Waterschap Rivierenland zijn deels medewerkers van het waterschap en deels inwoners van het gebied die zich als vrijwillige patrouilleloper hebben aangemeld. In totaal gaat het om 300 personen. Iedere patrouilleloper heeft een eigen stuk dijk, dat hij tijdens periodes van hoogwater goed in de gaten moet houden. Dan is het goed wanneer de patrouilleloper op voorhand weet waar in ‘zijn' stuk dijk de plekken zitten die extra toezicht vereisen.