hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 03, 2013

Persvrijheid


Vandaag is de dag van de persvrijheid en bij toeval stuitte ik op een column op
http://www.elsevier.nl/Politiek/blogs/2013/5/Het-kiezelsteentje-op-de-weg-van-Aleid-Wolfsen-1247599W/ 

over burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. Ooit had hij een oplage van een huis aan huis blad laten vernietigen vanwege een onwelgevallig artikel. Kan zoiets ook in Altena gebeuren? Ja, en misschien wel vaker dan je denkt. Sinds ik bij het Nieuwsblad werk heb ik tweemaal zoiets meegemaakt. Onze destijds zeer gewaardeerde columnist Ad Mol schreef weleens negatief over de gemeente Aalburg. Dat leidde tot een brief van de gemeente Aalburg met het dreigement dat ze haar gemeente pagina's zou terug trekken uit het Nieuwsblad als Ad Mol nog eenmaal iets negatiefs zou schrijven. De brief dook recent nog op bij de verhuizing naar Den Bosch. Uiteraard heb ik hem bewaard. De gemeente pagina's zijn intussen ook daadwerkelijk uit het Nieuwsblad verdwenen.

Een tweede voorbeeld gaat over wethouder Vincent van den Berg. Tijdens de viering van 100 jaar Bergsche Maas in 2004 had hij tijdens een boottocht achteloos gezegd dat hij de functie van wethouder met twee vingers in de neus uitvoerde. Mijn collega in die tijd schreef daar een artikel over, waar door de oppositie in de Werkendamse gemeenteraad prompt vragen over werden gesteld. Het Nieuwsblad moest diep door het stof en schrijven dat de wethouder het zo niet had bedoeld, anders zouden de gemeente pagina's uit het Nieuwsblad verdwijnen. Ondanks die knieval verdwenen de gemeentepagina's later inderdaad uit het Nieuwsblad.

Oordeel zelf, hoe zit het eigenlijk met de persvrijheid in Altena?

1 Comments:

At 11:48 PM, Blogger Jaaplog said...

Inderdaad een treurige gang van zaken. Het voorbeeld van Wolfsen lijkt echter een directe aanslag op de persvrijheid door de overheid door het verbieden van een bepaalde oplage.

De pogingen om het Nieuwsblad de mond te snoeren,zijn meer een economische chantage. Lokale overheidsdienaren weten maar al te goed hoe belangrijk de inkomsten uit de gemeente pagina's zijn voor lokale bladen.Het blijft treurig dat de overheid zich bedient van dit soort bedenkelijke praktijken om hun zin te krijgen zonder zich daar verder voor te hoeven verantwoorden.
Wat dat betreft heeft Wolfsen voldoende publieke kritiek te verstouwen gehad.

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home