hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, April 26, 2013

Gemeenschappelijke regelingen

Molens in de Kinderdijk

De democratische controle bij gemeenschappelijke regelingen is voor iedere overheid een serieus probleem. Zo ook bij Waterschap Rivierenland. Vanmiddag tijdens de AB vergadering liep de discussie hoog op. Eerst over BSR, de gemeenschappelijke regeling voor de inning van de waterschapsheffingen. In de bestuursrapportage van september werd nog geen melding gemaakt van het bedrag aan oninbare heffingen van vier miljoen euro en verwachtte men een overschot op de jaarrekening van 3,5 miljoen. Na het 'lijk' van de BSR was dat overschot snel verdampt. De kritiek tijdens de AB vergadering spitste zich toe op te late informatie van de heemraad van deze tegenvaller. Bovendien is ook nog eens halverwege 2012 de bestuurder van BSR naar huisgestuurd; kosten 1 miljoen euro.

Na de BSR kwam Aquon aan de orde, het gemeenschappelijke laboratorium van een aantal waterschappen. Ooit besloot Waterschap Rivierenland in al haar wijsheid een eigen laboratorium te bouwen naast haar kantoor in Tiel. Al eerder besprak het bestuur de verliezen van het laboratorium, maar de gifbeker is nog niet helemaal leeg. Opnieuw moet er 635.000 euro extra worden bijgepast en de verwachting is dat het nog zeker tot 2016 alvorens de rode cijfers zijn weggewerkt. Als ze ooit nog weggewerkt worden. 

Dan zijn er nog financiele tekorten bij het Waterschapshuis, Tax-1 en SNB. En hoe zat het ook al weer bij de stichting die de molens aan de Kinderdijk beheerde? Ook bijna failliet. Kortom de financiele controle faalt aan alle kanten.