hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, May 08, 2013

M. Vasalis, Ida Gerhardt en Elisabeth Eybers


Maaike Meijer, hoogleraar en auteur van de biografie van M. Vasalis hield dinsdagavond in het museum van de vrouw een lezing over drie succesvolle dichters uit de 20e eeuw; M. Vasalis, Ida Gerhardt en Elisabeth Eybers. Jammer dat slechts een handvol bezoekers de lezing bijwoonden, die onderdeel vormde van de promotie van het boek 1001 vrouwen van Els Kloek. De drie dichteressen kenden elkaar wel, al hadden ze niet altijd even intensief contact. Wel zijn bijvoorbeeld brieven bewaard gebleven van Ida Gerhardt aan M. Vasalis en vice versa. Daarnaast hadden de dichters gemeen dat ze allen woorden hebben gegeven aan het ouder worden, aan het sterven.


Uiteraard ging het grootste deel van de lezing over Vasalis, omdat Meijer over haar een biografie schreef. Veel van haar gedichten laten visioenen zien. Ze schreef vooral veel in haar jonge jaren en publiceerde drie bundels in 1940, 1947 en 1954. Postuum verscheen ook nog een dichtbundel aan het begin van de 21e eeuw. Meijer ziet in de levensloop van Vasalis ook een duidelijk tijdbeeld. Ze werkte als psychiater, maar na haar verhuizing naar Groningen was ze ook korte tijd alleen huisvrouw. Een periode dat ze diep ongelukkig was, zoals Joke Smit verwoordde in haar essay 'het onbehagen van de vrouw'.




 Ouderdom

Ik oefen als een jonge vogel op de rand
van 't nest dat ik verlaten moet
in kleine haperende vluchten
en sper mijn snavel