hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, June 11, 2013

Vispassage nabij fort Altena



Recent heeft Waterschap Rivierenland een vispassage aangelegd bij een stuw in de Gantel nabij fort Altena. Door deze vispassage (pdf) kunnen vissen vanuit het Afwateringskanaal ook de Gantel bereiken. Tussen het Afwateringskanaal en de Gantel heerst een peilverschil van enkele decimeters. De waterafvoer wordt op deze plek geregeld met een stuw wat voor de bekende vissoorten in Nederland niet zwemmend is te overbruggen. Door de aanleg van de vispassage het leefgebied van de vissen enorm vergroot omdat er nu een vrije uitwisseling mogelijk is tussen de Gantel en het Afwateringskanaal. In 2014 hoopt het waterschap ook een vispassage te realiseren tussen de Alm en de Gantel nabij de Rabobank te Almkerk.


Om de stuw in de Gantel te kunnen passeren is een ‘De Wit vispassage' aangelegd. De vispassage is herkenbaar aan de roosters op onderstaande foto. Omdat er een kanoroute ligt in de omgeving van fort Altena zijn ook de in- en uitstapplekken voor kanoërs bij de stuw vernieuwd.